Schietpartij Orlando - Vrouw van massamoordenaar pleit onschuldig

door
Belga
Leestijd 2 min.

De weduwe van Omar Mateen, die in juni vorig jaar 49 mensen doodde in een homonachtclub in Orlando, heeft woensdag onschuldig gepleit voor de beschuldigingen dat ze haar man zou geholpen hebben bij de voorbereidingen van zijn aanval. De 30-jarige Noor Salman werd maandag opgepakt in haar huis in Rodeo, een stad op veertig kilometer ten noordoosten van San Fransisco. Ze werd officieel beschuldigd van hulp aan een terroristische organisatie en obstructie van de rechtsgang.

Tijdens de hoorzitting van woensdag in een rechtbank in Noord-Californië pleitte ze onschuldig voor die aanklachten. De rechter besliste dat ze in de cel moet blijven tot de hoorzitting op 1 februari, waar beslist zal worden of ze op borg vrij kan komen in afwachting van haar proces.

De schietpartij van 12 juni in de nachtclub Pulse geldt als de dodelijkste terroristische aanslag in de Verenigde Staten sinds 9/11. Er vielen 49 doden en 53 gewonden.

Tijdens de aanval zou Mateen de hulpdiensten hebben opgebeld om zijn trouw te zweren aan terreurgroep Islamitische Staat. Het lijkt erop dat hij radicaliseerde door jihadistische propaganda op het internet.

Zijn weduwe, en ook de moeder van zijn vierjarig zoontje, zei in november in een interview met New York Times dat ze niets wist van de aanval. "Ik keur niet goed wat hij deed", zo zei ze over de daden van haar man.

De federale procureur Roger Handberg hecht daar alvast weinig geloof aan. Dinsdag zei hij aan de rechter dat ze heel goed wist wat haar man van plan was en dat ze er achteraf over loog tegen de onderzoekers.

Bron: Belga