Onkelinx vraagt ontslag Moreau, Ecolo vraagt niet-partijgebonden minister

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Publifin-schandaal zorgt voor heel wat politieke zenuwachtigheid. PS-Kamerfractievoorzitster Laurette Onkelinx, zelf afkomstig uit het Luikse, eist dat Stéphane Moreau, de baas van Nethys - de operationele poot van de Luikse intercommunale - een stap opzij zet wegens het schandaal. Ecolo vraagt dat een onafhankelijke minister de bevoegdheden Openbare Bestuur en Lokale Besturen van Paul Furlan (PS) overneemt, terwijl PS en cdH met de oppositie in het Waals Parlement willen samenzitten om de regels inzake openbaar bestuur aan te scherpen. Laurette Onkelinx bevestigde vandaag in Villa Politica haar steun voor haar partijgenoot Paul Furlan, de Waalse minister van Lokale Besturen, maar eiste tegelijk dat de PS-burgemeeser van Ans en baas van Nethys, Stéphane Moreau, een stap opzij zou zetten als gevolg van het schandaal rond Publifin. Onkelinx startte haar politieke carrière in het Luikse, maar leidt vandaag de Brusselse PS-federatie. Volgens haar wordt de reputatie van de Luikse militanten en politieke mandatarissen, die voor hun idealen strijden, besmeurd door enkelingen "die van een systeem profiteren".

Onkelinx zei nog alle vertrouwen te hebben in PS-voorzitter Elio Di Rupo, die pas beslissingen aan de partij-instanties zal voorleggen nadat hij alle betrokkenen heeft gesproken. "Hij is daar nu mee bezig, en ik denk dat hij goede beslissingen zal nemen". Oppositiepartij Ecolo eiste dan weer dat de Waalse PS-cdH-coalitie een partijonafhankelijke minister zou aanduiden, bevoegd voor openbaar bestuur en de lokale besturen, aangezien de huidige minister Paul Furlan die taak in hun ogen niet meer kan uitoefenen. De onafhankelijke minister zou in overleg met het parlement de noodzakelijk hervormingen moeten doorvoeren. Ecolo wil ook dat een onderzoekscommissie "klaarheid brengt in het schimmige Publifin".

De Franstalige groenen menen dat de Waalse regering en de bevoegde minister op drie punten een verantwoordelijkheid voor het schandaal dragen: Het secretariaat van de kabinetten, onder leiding van de minister-president, maakt een fiche op met alle publieke en private mandaten van de kandidaat-kabinetsleden. Volgens Ecolo had de minister dus kunnen weten welke mandaten zijn adjunct-kabinetchef bekleedde. De Controlecel Mandaten, onder de autoriteit van Paul Furlan, heeft haar opdracht niet naar behoren vervuld inzake de vergoedingen bij de sectorcomités van Publifin. Tenslotte heeft de regering "in het parlement verschillende hervormingen getorpedeerd die het schandaal hadden kunnen voorkomen.

Intussen kondigen Waals minister-president Paul Magnette (PS) en Waals parlementsvoorzitter André Antoine (cdH) aan dat ze volgende week alle fracties bijeen willen roepen om hun voorstellen te horen om de regels van goed bestuur aan te scherpen na het Publifin-schandaal. Volgens Ecolo was de uitnodiging aan het adres van de oppositie niets meer dan het gevolg van wat woensdag tijdens het debat in het Waals Parlement werd aangekondigd. Minister Furlan had toen een aantal hervormingen in het bestuur van openbare structuren aangekondigd en gezegd open te staan voor suggesties van de oppositie.

bron: Belga