Michel weigert ontmoeting met tegenstanders nieuwe gevechtsvliegtuigen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Premier Charles Michel heeft een gesprek geweigerd met vertegenwoordigers van het platform dat zich verzet tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen ter vervanging van de F-16's. Dat klaagt de beweging vandaag aan.

Het platform 'Geen Gevechtsvliegtuigen', dat zo'n 130 organisaties uit het maatschappelijk middenveld telt, had op 20 september een onderhoud gevraagd met premier Michel om hem toe te lichten waarom de beweging zich verzet tegen deze aankoop van meer dan 3,5 miljard euro. Ze drongen aan op een "democratisch, open en inclusief debat".

In een brief van 16 januari stelt de regeringsleider echter dat het democratische debat is "gegarandeerd door de stemming van de militaire programmawet in de Kamer". Ludo De Brabander en Samuel Legros van het platform wijzen er echter op dat het wetsontwerp vijf dagen eerder ongrondwettelijk is verklaard door de Raad van State.

Het platform overhandigde Kamervoorzitter Siegfried Bracke vorig najaar een petitie met 38.000 handtekeningen tegen de vervanging van de F-16 jachtbommenwerpers.

bron: Belga