Groenen willen NIRAS teruggefloten zien over opslag nucleair afval

door
Belga
Leestijd 2 min.

Groen en Ecolo hebben forse kritiek op NIRAS, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen. Ondanks verzet en zonder grondig onderzoek naar alternatieven tracht die halsstarrig de diepte-opslag van kernafval in Mol door te drukken, zo besluiten de groenen uit een ontwerp van koninklijk besluit waar ze de hand op konden leggen. Voor oppositieleden Kristof Calvo en Jean-Marc Nollet is het zonneklaar dat men binnen NIRAS al jaren op de piste van Mol zit en weigert alternatieven zelfs maar te overwegen. 'Smoking gun' is voor hen het ontwerp van koninklijk besluit waarin de instelling probeert te betonneren dat de opslag van kernafval moet gebeuren "in één enkele diepgelegen installatie geborgen in een geografische formatie van weinig verharde klei op Belgisch grondgebied".

NIRAS gaat daarmee in tegen de nucleaire waakhond FANC. Die benadrukte in 2010 al in een advies dat bijkomend wetenschappelijk studiewerk nodig is alvorens de piste van weinig verharde klei verankerd mag worden, luidt het. De regering heeft zich volgens de groenen eind vorig jaar achter het FANC geschaard. "Maar NIRAS volhardt", aldus Calvo en Nollet, die het ontwerp-KB een "provocatie" noemen.

Waarom NIRAS volgens hen het been stijf houdt? "Ze hebben altijd zo gewerkt, de site in Mol is al ingekleurd als nucleaire zone en het wordt beschouwd als de goedkoopste optie", vermoeden de groenen. Nochtans is de site in Mol volgens hen verre van ideaal. Niet alleen zit de kleilaag daar zeer ondiep, er bovenop ligt bovendien "het tweede belangrijkste waterreservoir voor drinkwater in België", aldus Calvo.

Hoog tijd dus dat NIRAS wordt teruggefloten en gedwongen wordt ook alternatieven grondig te onderzoeken, besluiten de groenen. Zelf denken ze alvast aan opslag in Schaliesteen of graniet, samenwerking met andere landen of opslag dicht onder de oppervlakte. Dat laatste zou alvast de kans bieden om binnen enkele honderden jaren, op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten, voor een veel betere beheermethode te kiezen. Voor de groenen gaat het om een ethische kwestie. "Het beheer van kernafval vergt competentie, transparantie, kennis en een zo groot mogelijke veiligheid. Vooral omdat een deel van het afval meer dan een miljoen jaar radioactief blijft", besluiten ze.

bron: Belga