Onderzoek incident twee vliegtuigen kan enkele maanden duren

door
Belga
Leestijd 2 min.

De federale overheidsdienst (FOD) Mobiliteit bevestigt dat er een onderzoek is opgestart naar het incident met twee vliegtuigen op nieuwjaarsdag boven Gent. Het onderzoek, dat in handen is van de Air Accident Investigation Unit (AAIU), kan enkele maanden duren, zo klinkt het. Op 1 januari kwamen een vliegtuig van Air France en een toestel van Egyptair Cargo boven Gent gevaarlijk dicht bij elkaar in de buurt, ondanks instructies van de luchtverkeersleiders om van koers te veranderen. Luchtverkeersleider Belgocontrol bracht de AAIU op de hoogte van het incident. Het onderzoeksorgaan opende daarop een veiligheidsonderzoek, "dat als doel heeft aanbevelingen voor te leggen om het veiligheidsniveau van de luchtvaart te verhogen en te vermijden dat incidenten of ongevallen in de toekomst kunnen gebeuren", zo staat woensdag in een bericht vanop de website van de FOD Mobiliteit. "Het onderzoek is niet bedoeld om fouten aan te duiden of eventuele administratieve, burgerlijke of strafrechtelijke verantwoordelijkheden te bepalen", zo wordt benadrukt.

De AAIU zal nu de omstandigheden van het incident analyseren, en vervolgens "zijn conclusies over de oorzaken of factoren die dit incident konden veroorzaken", bekendmaken. Die conclusies kunnen eventueel leiden tot veiligheidsaanbevelingen voor de bevoegde autoriteiten.

Volgens Belgocontrol treft de luchtverkeersleiders geen schuld. Zij zouden correct hebben gehandeld en de juiste instructies hebben gegeven. Er was eerder sprake van dat de piloten van het Egyptische vliegtuig meermaals een instructie van de verkeersleiding zouden hebben genegeerd.

De AAIU voert ook een onderzoek naar het incident van 5 oktober vorig jaar op Brussels Airport, waarbij een botsing tussen twee vliegtuigen op de kruising van twee banen net vermeden kon worden.

bron: Belga