In de toekomst staat kweekvlees op het menu

Stel je voor dat we binnenkort smullen van vlees waar dieren niet voor moeten geslacht worden. Volgens Amerikaanse wetenschappers is het niet langer sciencefiction, maar een realistisch toekomstbeeld. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Verschillende bedrijven houden zich bezig met het ontwikkelen van vlees dat groeit als een stuk prei, zoals onder meer New Harvest. Het doel is om vlees te kweken uit bepaalde cellen.

Nochtans is het idee niet nieuw. In 2013 werd de eerste 'labburger' gepresenteerd in Londen. Volgens experten was het erg lekker, maar niet zo sappig als een echte hamburger. Bovendien schuilde er ook een flinke adder onder het gras: het duurde een jaar om het paradepaardje te ontwikkelen. De hele bereidingswijze kostte bovendien maar liefst 300.000 euro.

Isha Datar, CEO van New Harvest, erkent dat er nog veel werk aan de winkel is. Vooral de dikte van het vlees is een probleem. Het vlees dat op ons bord ligt, bestaat voornamelijk uit spieren. Om kweekvlees te maken worden specifieke stamcellen van de dieren genomen, die zichzelf moeten vermenigvuldigen. In een lab worden de bloedvaten vervolgens nagemaakt en krijgt het geheel een 'voedend' mengsel van onder meer zuurstof, vitamines, eiwitten en suikers. Naargelang het vlees dikker moet zijn, verloopt dit proces moeilijker.

Ook al is er nog een lange weg af te leggen, experts hopen dat het nieuwe vlees binnen drie of vijf jaar beschikbaar zal zijn. Desondanks zal het nog een pak langer duren vooraleer het alternatieve voedsel in de rekken zal liggen.