Diesels mogen tijdelijk Oslo niet meer binnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Oslo gaat morgen dieselwagens in de stad verbieden, om een vervuilingspiek in te dammen. Automobilisten zijn kwaad, omdat de Noorse staat enkele jaren geleden nog aanmoedigde om diesels te kopen. Het wordt in Oslo de komende dagen erg koud met weinig wind, wat de luchtkwaliteit niet ten goede komt. Het verbod geldt voor de stadswegen, maar niet voor de grote assen die de hoofdstad passeren. Donderdag wordt een weersverbetering verwacht en zou het verbod weer worden opgeheven. Wie betrapt wordt, kan op een boete van 166 euro rekenen.

Het is voor het eerst dat Oslo het dieselverbod toepast, dat vorig jaar door de gemeenteraad werd mogelijk gemaakt. "We kunnen niet aan de kinderen, de ouderen of mensen met ademhalingsproblemen vragen om binnen te blijven omdat de lucht te ongezond is", argumenteert het groene gemeenteraadslid Lan Marie Nguyen Berg de beslissing.

De maatregel zorgt voor wrevel bij veel mensen. In 2006 stimuleerde de Noorse regering mensen om diesels te kopen in plaats van benzinewagens, omdat die beter voor het milieu werden geacht.

bron: Belga