Helft goede voornemens wordt niet uitgevoerd

Vier op de tien goede voornemens worden niet ingelost. Dat blijkt uit een enquête van de Christelijke Mutualiteit (CM). Te weinig tijd, onvoldoende motivatie en een gebrek aan coaching zijn de boosdoener.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Meer sporten, dagelijks twee stukken fruit eten, minder alcohol drinken, minder hard werken en meer tijd doorbrengen met het gezin... Twee Vlamingen op drie maken bij het begin van het jaar een of meer goede voornemens.

Uit een bevraging van de CM bij meer dan 3.500 mensen blijkt dat die vooral te maken hebben met hun gezondheid. Zo is meer bewegen de populairste nieuwjaarsresolutie. Maar ook gezonder eten, vermageren en minder stress ervaren staan hoog in de lijst.

Toch haalt iets minder dan de helft die doelstelling niet. Van alle mensen die in 2016 wilden stoppen met roken, zijn bijvoorbeeld slechts vier op de tien in hun opzet geslaagd. In het begin van het jaar gaat het meestal goed, maar volhouden is moeilijk, geven heel wat respondenten aan.

"Het is ook niet altijd makkelijk om voldoende tijd vrij te maken", stelt CM-voorzitter Luc Van Gorp. "Ook motivatie speelt een rol. Een op de vijf miste de nodige coaching om zijn of haar goede voornemens te realiseren."

Online coach

Om haar leden een duwtje in de rug te geven, lanceert de CM een gratis online gezondheidscoach, Victor.

"Aan de hand van een vragenlijst over je levensstijl stelt de coach jouw gezondheidsprofiel op en vertelt hij wat je goed doet en wat beter kan. Als je aan de slag wil, kan je je door de gezondheidscoach laten begeleiden op het gebied van voeding, beweging, slaap, gewicht, stress, stemming, alcohol of tabak", legt Van Gorp uit.

"De coach zorgt voor effectieve ondersteuning met tips, uitdagingen, informatie of testjes. De methode is wetenschappelijk onderbouwd. Ook wie nog geen goede voornemens voor 2017 heeft gemaakt, kan zich door de coach laten inspireren."