"Met ons geen Wiskunde-Haartooi-Mechanica-Moderne Talen-Latijn-Houtbewerking"

door
Belga
Leestijd 2 min.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is trots dat zijn partij op de rem heeft gestaan bij het onderhandelen van het pas afgeklopte hervormingsplan voor het secundair onderwijs. "Geef sommigen hun zin en dan zitten alle leerlingen binnenkort tot hun zestien jaar allemaal samen in de richting Wiskunde-Haartooi-Mechanica-Moderne Talen-Latijn-Houtbewerking", sneerde hij op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. "De N-VA houdt woord: met ons komen er geen avonturen." "Het afgelopen jaar heeft ons zwaar op de proef gesteld", zo stak De Wever van wal in de Mechelse Nekkerhal. Hij stond stil bij de terreur in Brussel en elders, bij het asiel- en migratiebeleid en de oude zekerheden die volop lijken weg te vallen. "De wereld is er in 2016 heel anders gaan uitzien", aldus de N-VA-voorzitter, die begrip toonde voor de angst en onzekerheid die dat bij de burgers teweegbrengt.

De Wever maakte zich sterk dat N-VA - anders dan anderen - die angsten steeds ernstig genomen heeft. "Wij durven het algemeen belang vooropstellen en denken rationeel vooruit, zelfs als de emotionele kreten en de verwijten oorverdovend klinken. Ons gelijk komt dikwijls pas achteraf en een ere-doctoraat zit er wellicht niet in, maar dat deert ons niet", klonk het nog, verwijzend naar het eredoctoraat voor Angela Merkel en haar 'wir schaffen das'.

Naar goede mocht een gast-DJ het eigenlijke feestje op gang trappen na de woorden van De Wever. Vorig jaar was dat Theo Francken, dit keer ging de eer naar vicepremier Jan Jambon. De keuze voor 'Hey Brother' van Avicii, 'The Greatest' van SIA en 'Freedom' van Pharell als openingnummers moest de samenhorigheid, de inzet van de hulp- en veiligheidsdiensten en de westerse vrijheden in de verf zetten.

Bron: Belga