Daarom krijg je honger als je dronken bent

Na een avondje uit is het voor veel mensen verleidelijk om nog een vettige kebab, hamburger of frietjes te verslinden. Wetenschappers hebben nu achterhaald hoe dat komt. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Volgens onderzoekers van het Londense Francis Crick Institute Mill Hill Laboratory wakkert alcohol onze honger aan. Dat besluiten ze na enkele experimenten met muizen. De diertjes kregen drie dagen lang alcohol toegediend. Per dag ging het om een hoeveelheid die bij de mens vergelijkbaar is met twee flessen wijn. Wat blijkt? De proefbeestjes aten veel meer dan de muizen die 'nuchter' bleven.

Tegelijk merkten de wetenschappers dat er door de alcohol bepaalde zenuwcellen werden geactiveerd, namelijk de AgRP-neuronen. Als die hersencellen gestimuleerd worden, gaan muizen stante pede op zoek naar voedsel, ook al hebben ze net hun buikje rond gegeten. Deze bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Nature Communications.

Of er zich hetzelfde afspeelt in de hersenpan van mensen, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen. Wel is het aannemelijk, stellen ze, omdat het brein van mensen en muizen op een gelijkaardige manier werkt.