Proces in beroep tegen oud-dictator Tsjaad gaat van start in Dakar

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Senegalese hoofdstad Dakar start vandaag het proces in beroep tegen Hissène Habré, de vroegere dictator van het Afrikaanse Tsjaad. In mei werd hij door een speciaal daarvoor opgerichte rechtbank veroordeeld tot levenslang voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, folteringen en diefstal. Dit tweede proces wordt meteen ook het laatste - zoals een hof van cassatie zal deze rechtbank enkel de rechtsgang beoordelen. Volgens de verdediging beschikken ze over een bijzonder sterk argument, dat ertoe moet leiden dat de levenslange celstraf geannuleerd wordt. Een van de vier rechters, de Senegalees Amady Diouf, had immers niet de gevraagde 10 jaar anciënniteit, en kon de oud-dictator dus niet beoordelen. De advocaten van de slachtoffers hebben het over een "oneerlijk" argument, omdat de aanstelling van deze rechter al maanden op de site van de rechtbank te lezen was.

Daarnaast werd volgens de verdediging nog een andere procedurefout gemaakt. Ze menen dat sommige getuigen gelogen hebben en door de rechters gedwongen werden om aan het woord te blijven hoewel hun spreektijd erop zat. Tot slot zullen ze ook aanhalen dat dat sommige getuigen niet opgeroepen werden. Het gaat dan om Saleh Younous, directeur van de inlichtingendienst DDS, en Idriss Déby, toenmalig adviseur veiligheid van Habré en tegenwoordig president van Tsjaad.

Het vonnis wordt ten laatste op 20 april verwacht. Daarmee zal een einde komen aan een juridische procedure die begin jaren 2000 begon en waarin ons land een belangrijke rol speelde. Zo had België sinds 2005 een arrestatiebevel lopen tegen de oud-dictator, met de bedoeling hem in ons land te berechten. Die vraag bleef echter zonder gevolg, tot het Internationaal Gerechtshof in 2012 oordeelde dat Senegal Habré strafrechtelijk moest vervolgen of de Tsjadische oud-dictator moest uitleveren aan België. In 2013 werd Habré uiteindelijk opgepakt. In juli 2015 startte het proces tegen Habré, en dat voor de speciaal daarvoor opgerichte Buitengewone Afrikaanse Kamers.

bron: Belga