Opnieuw gesprekken over hereniging Cyprus

door
Belga
Leestijd 2 min.

De leiders van Grieks- en Turks-Cyprus zitten vandaag opnieuw aan de onderhandelingstafel, in een poging een einde te maken aan de al ruim 40 jaar oude opdeling van het eiland. Eind november mislukten de vredesonderhandelingen nadat beide partijen in ruzie uiteen gingen. De gesprekken vinden plaats in het Zwitserse Genève, en worden bemiddeld door de Verenigde Naties. Streefdoel is een federale staat met twee gelijkwaardige deelstaten.

De VN-bemiddelaar voor Cyprus, Espen Barth Eide, heeft al laten weten dat er goede hoop is op een akkoord. "Ze (Nicos Anastasiades en Mustafa Akinci, de respectievelijke leiders van Grieks- en Turks-Cyprus, nvdr.) hebben goede wil en leiderschap getoond, op een manier die we al heel, heel lang niet meer hebben gezien", aldus Eide.

Als er een doorbraak komt, dan volgt donderdag een internationale conferentie waaraan ook Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië deelnemen. De landen buigen zich dan over de kwestie of er al dan niet "garantiemachten" moeten komen voor het nieuwe Cyprus. Grieks-Cyprus en Athene willen dat niet, maar Ankara en de Turks-Cyprioten willen wel dat Turkije een garantiemacht blijft en dat er Turkse troepen op het eiland gelegerd worden.

De onderhandelingen bevonden zich eind november al eens in een cruciale fase, maar sprongen uiteindelijk toch af. Beide partijen raakten het toen niet eens over een gedeeltelijke teruggave van enkele stukken Turks-Cypriotisch gebied naar het Griekse deel van het eiland, en gingen in ruzie uiteen.

Cyprus is sinds 2004 lid van de EU. Het Europees recht geldt enkel in Grieks-Cyprus. Het eiland is verdeeld sinds een Griekse staatsgreep gevolgd door een Turkse militaire invasie in 1974.

Bron: Belga