Waar komt de traditie van de worstenbroodjes en de appelbollen op Verloren maandag vandaan?

Op Verloren maandag is het al worstenbroodjes en appelbollen wat de klok slaat, een traditie die vooral in Antwerpen hoog in het vaandel wordt gedragen. Maar waar komt dat gebruik precies vandaan?
door
Mare
Leestijd 1 min.

De verhalen over de herkomst van deze traditie zijn erg uiteenlopend. Zo zou verloren maandag verwijzen naar een dag waarop er niet gewerkt werd door de ambtenaren. Gedurende vele jaren was dat immers het moment waarop ze de eed aflegden.

In een ander verhaal staat de Antwerpse haven dan weer centraal. Traditioneel mochten de havenarbeiders die dag op kosten van de bazen in de drank vliegen. De warme snack die daarbij geserveerd werd, moest bestaan uit ‘onverkoopbaar' vlees en brood, waardoor de term ‘verloren brood' al snel ontstond.

Nog een andere verklaring is dat Driekoningen vroeger een feestdag was waarop de arbeiders al hun geld erdoor jaagden, zodat ze na het weekend niets meer overhadden om eten te komen. Op maandag moesten ze dus de slagers afkopen om geen honger te lijden. Met deegrestjes en vleesoverschot werden dan broodjes gebakken.

Ongeacht welk verhaal nu precies klopt, houdt deze traditie in bepaalde delen van België nog steeds stand. Enkel in Antwerpen vieren ze het op de maandag na Driekoningen, in Aalst valt Verloren maandag in oktober, in Limburg op de maandag voor Aswoensdag.

Ook bij Metro houden we deze traditie in ere:

 

 

 

 

[polldaddy poll="9631074"]