Europa kreunt onder plotse winterkoude

De voorbije dagen is het koud geweest in België, maar elders in Europa doken de temperaturen veel dieper. Er vielen minstens veertig slachtoffers.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Welke landen kregen het hard te verduren?

De koudegolf is afkomstig uit Scandinavië, waar temperaturen tot -40°C gemeten werden. in Oost-Europa kreeg vooral Polen het hard te verduren, met temperaturen tot -20°C. In de Balkan was het nog kouder, tot -33°C in Servië. In Griekenland proberen de vele vluchtelingen de koude in geïmproviseerde tenten te doorstaan. In Istanboel (foto) werden honderden vluchten geschrapt, waardoor meer dan 15.000 mensen vastzitten in luchthavens en hotels.

Vielen er slachtoffers?

Er waren minstens veertig slachtoffers te betreuren. In Polen vielen twintig doden. Daarmee is het land het zwaarst getroffen. In Tsjechië vielen zes doden, vooral daklozen. In Macedonië werd één persoon en in Slovakije vier personen doodgevroren teruggevonden. In Wit-Rusland overleden vijf mensen door de koude, en in buurland Oekraïne nog eens zeker acht.

Warmt de aarde niet op?

De opwarming van de aarde en het koude winterweer lijken met elkaar in tegenspraak. Toch hoeft dat niet per se zo te zijn. De meeste wetenschappers benadrukken dat je de klimaatverandering enkel op lange termijn kan bekijken. Met andere woorden: één koude winter betekent niets. Toch zijn er ook wetenschappers die denken dat de opwarming van de aarde de oorzaak is van extreme koude. De opwarming van de noordpool zou een sterkere straalstroom veroorzaken. Dat is een zeer sterke wind die uit het noorden komt en bij ons koud weer veroorzaakt.