Japan roept vertegenwoordigers terug uit Zuid-Korea wegens standbeeld seksslavernij

door
Belga
Leestijd 1 min.

Japan heeft beslist om zijn ambassadeur en consul-generaal uit Zuid-Korea terug te roepen, nadat daar een standbeeld werd opgericht ter nagedachtenis van de Zuid-Koreaanse vrouwen die in de prostitutie werden gedwongen in Japanse soldatenbordelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast worden ook de gesprekken over mogelijke valutaswaps stopgezet. Dat heeft de Japanse regering vandaag bekendgemaakt. Het standbeeld ter ere van de Zuid-Koreaanse seksslavinnen werd eind december door een mensenrechtengroepering geplaatst aan het Japanse consulaat in Busan. "We hebben Zuid-Korea meermaals gevraagd om de kwestie op een gepaste manier aan te pakken, maar de situatie is niet verbeterd. Daarom hebben we deze actie ondernomen", verklaart een Japanse regeringswoordvoerder de beslissing om de vertegenwoordigers terug te trekken.

In een reactie laat het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten het nieuws "uiterst betreurenswaardig" te vinden. "Zelfs al zijn er moeilijke kwesties, moeten de regeringen van beide landen blijven inzetten op de ontwikkeling van het vertrouwen tussen Zuid-Korea en Japan".

Volgens schattingen van historici werden rond de 200.000 Aziatische vrouwen, overwegend uit Zuid-Korea, China en de Filipijnen, onder dwang gerekruteerd voor seksuele diensten in de frontbordelen van het Japanse keizerlijke leger. Het Koreaanse schiereiland stond van 1910 tot 1945 onder Japanse koloniale heerschappij. Tokio erkent wel de centrale rol van het leger bij de gedwongen prostitutie. Maar Japan beschouwt de zaak sinds de overeenkomst van 1965 als afgesloten.

Bron: Belga