Dit is de nieuwste rage in Japan: jezelf laten vastknopen in een doek

Het ziet er een beetje vreemd uit: volwassenen die in foetushouding liggen en zich laten inwikkelen in doeken. Maar otonomaki, een nieuwe vorm van therapie, zou Japanners helpen te ontspannen. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Het doel van deze bijzondere kuur is dat mensen het beschermende gevoel uit de baarmoeder opnieuw ervaren. Een sessie van twintig minuten zou hen al helpen te relaxen.

Het induffelen in doeken wordt al langer toegepast bij baby's. "Heel wat ouders waren bezorgd dat dit een claustrofobisch gevoel zou veroorzaken", vertelt Orie Matsuo van Kyoko Proportion, een Japans bedrijf dat otonomaki aanbiedt, aan BBC. "Zo kwamen we op het idee om volwassenen ook in te wikkelen, zodat ze zelf merken hoe goed het voelt."

De bedenkers van de behandeling maken zich sterk dat de spieren in de heupen, benen en schouders er soepeler van worden. Het zou ook rugpijn verminderen.

Toch is niet iedereen overtuigd van de voordelen. Fysiotherapeut Visvanathan Ravi noemt het zelfs "gevaarlijk". "Op lange termijn kan dit zorgen voor een overbelasting van de spieren", stelt hij kritisch op de BBC. "Ik ben ervan overtuigd dat dit ook voor rugpijn kan zorgen. Het is niet aangeraden om deze therapie te volgen."