Tien muzikale hoogtepunten om nu al in je agenda aan te stippen

Een nieuw jaar betekent ook een nieuwe lading talent, cd's en concerten om naar uit te kijken. Een overzicht van de muzikale hoogtepunten om nu al aan te stippen in die spiksplinternieuwe agenda.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Rag 'n Bone Man

Met zijn uitbundige baard, getatoeëerde armen en immense lichaam is Rag 'N Bone Man niet bepaald een onopvallend figuur. Toch is zijn gouden stem wel degelijk zijn belangrijkste handelsmerk. De doorsnee luisteraar kent hem wellicht van de monsterhit ‘Human', die de afgelopen maanden niet van de radio's weg te branden was, maar de meer doorwinterde muziekfanaat is wellicht ook verknocht aan eerdere ep's als ‘Wolves' en ‘Disfigured'. Op 10 februari komt deze troubadour uit Brighton eindelijk op de proppen met een volwaardig album, in april speelt hij in de AB. Fans hebben dus geen enkel excuus om niet luidkeels mee te brullen.

Coely

Toegegeven: de onweerstaanbare soul, rake teksten en opzwepende beats van de Antwerpse Coely zijn allesbehalve nieuw. In het verleden wist ze al potten te breken met succesvolle EP's als ‘Raah The Soulful Yeah' en deze zomer nog was haar hitsingle ‘Don't Care' amper van de radio weg te denken. Toch wordt 2017 wel degelijk het jaar van Coely, want die debuutplaat staat er eindelijk aan te komen. Wat te verwachten? Aanstekelijke powersongs van internationale klasse die menig festivalweide aan het dansen zullen krijgen. Wie een voorproefje wil, kan op 30 maart alvast afzakken naar de AB.

 

Sampha

Als producer werkt deze getalenteerde Brit al samen met Solange, Frank Ocean, Jessie Ware en Katy B., als singer-songwriter leende hij zijn diensten uit aan SBTRKT, Drake en Kanye West. Niet slecht voor iemand die momenteel nog volop sleutelt aan zijn allereerste album, ‘Process'. Gelukkig kunnen we ons intussen wel verlekkeren op geniale singles als ‘Timmy's Prayer' en ‘Blood on Me', die duidelijk demonstreren dat het talent van deze jongeheer nauwelijks overschat kan worden. En hoewel de exacte releasedatum van zijn plaat nog niet bekend is, staat het wel al vast dat hij op 12 maart langskomt in de AB. Bij een volgende passage wordt de zaal wellicht een pak groter en de tickets een stuk duurder.

Bernardt

Na Warhaus en Zimmerman is het nu aan het derde Balthazar-bandlid om uit te pakken met een solodebuut. Onder de nom de plume J. Bernardt opereert Jinte Deprez voortaan in alle onafhankelijkheid. De releasedatum van zijn beruchte debuutplaat staat nog niet vast, maar de eerste single, ‘Calm Down', belooft alvast zwoele R&B met een groovy randje. Na een korte tour door Europa houdt hij dit jaar ook twee keer halt in eigen land. De eerste keer op 25 januari tijdens de Pias Nites, de tweede keer op 24 maart in de AB.

Maggie Rogers

Met haar frêle stemgeluid wist ze zelfs de ogenschijnlijk ongenaakbare Pharrell Williams tot tranen toe te ontroeren en in de blogosfeer wordt deze Amerikaanse popzangeres vaak in één adem genoemd met artiesten als Lana Del Rey, Lorde en zelfs Hozier. Voorlopig heeft ze slechts twee singels uitgebracht, maar meer was er niet nodig om haar uitgebreide Europees-Amerikaanse tournee volledig uit te verkopen. Haar liedjes zijn immers erg aanstekelijk en verdomd verslavend. Het is dus een kwestie van tijd voordat ze met haar debuutplaat definitief zal doorbreken. Haar nominatie voor ‘BBC Sound of 2017' is alvast een duwtje in de rug.

Bon Iver in Vorst Nationaal

Zijn langverwachte album '22, A Million' stond erg hoog in zowat elk eindejaarslijstje en zijn vorige tournee is intussen alweer vijf jaar geleden. Gezien zijn onberispelijke livereputatie, steengoed materiaal en gezonde vernieuwingsdrang liggen de verwachtingen voor 8 februari erg hoog.

The XX in Vorst Nationaal

Met hun derde album ‘I See You' mogen The XX wellicht de eerste grote release van 2017 op hun naam schrijven. Na het beluisteren van hun singles ‘On Hold' en de pas gereleaste ‘Say Something Loving' kunnen we alvast één ding met zekerheid zeggen: dit gaat vuurwerk geven op het podium. Hun eerste show was zo snel uitverkocht dat het duo prompt een tweede show inlaste. Die is – helaas – intussen ook alweer uitverkocht.

Lindsey Stirling in de AB

Het hoeft niet allemaal groot, groter, grootst te zijn. Lindsey Stirling, de Amerikaanse violiste die al enkele jaren naam en faam maakt met haar opvallende combinaties van viool, dans, en – jawel – dubstep. Haar concert in de AB belooft naar goede gewoonte dan ook behoorlijk theatraal te worden. Denk daarbij aan dansers, videoprojecties en bekende hits die in een origineel jasje gestoken worden. Nog niet overtuigd? Een blik op het succesvolle YouTube-kanaal van deze getalenteerde muzikante brengt je ongetwijfeld op andere gedachten.

SOHN, ‘Rennen', 13 januari

Christopher Tyaler, beter bekend als SOHN, vond naast zijn werk als producer voor Banks en Lana Del Rey de tijd om nieuw werk in elkaar te boksen. Over een kleine twee weken komt de Oostenrijker op de proppen met een nieuwe plaat, die hij de Duitse titel ‘Rennen' meegaf. Op de eerste, gelijknamige single zijn alvast veel ingetogen piano- en synthmelodieën te horen, ideaal om heerlijk bij weg te dromen op een winterse weekavond. Wie deze geluidskunstenaar live aan het werk wil zien, moet op 26 februari in de Botanique zijn.

Absynthe Minded, ‘J U N G L E  E Y E S', datum onbekend

Iets dichter bij huis staat er ook nieuw werk van Absynthe Minded op stapel. Na een solo-avontuur in 2014 keert frontman Bert Ostyn terug naar zijn vertrouwde groep om aan een nieuwe plaat te timmeren. Ostyn deed daarvoor beroep op dEUS-drummer Stéphane Misseghers voor de productie van de ‘J U N G L E E Y E S', zoals het nieuwe beestje zal heten en verwelkomde drie nieuwe leden aan boord. Simon Segers neemt de drumpartij voor z'n rekening, Toon Vlerick bespeelt de gitaar en Wouter Vlaeminck neemt het keyboard en een deel van de vocals op zich. Afhankelijk van het gemoed is het dus met een bang hartje of vol verwachting uitkijken naar het resultaat van die nieuwe samenwerking.