Dochter van vertrouweling omstreden Zuid-Koreaanse presidente Park opgepakt in Denemarken

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Denemarken is Chung Yoo-ra gisterenavond opgepakt, zo melden Deense en Koreaanse media vandaag. Zij is de dochter van Choi Soon-sil, de boezemvriendin van de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye en een spil in het schandaal dat leidde tot de schorsing van die laatste. Chung werd in Aalborg gearresteerd omdat haar visum was verstreken. Choi Soon-sil wordt momenteel in voorhechtenis gehouden in Zuid-Korea. Ze wordt onder meer beschuldigd van inmenging in staatszaken, het verkrijgen van toegang tot officiële documenten met de hulp van president Park en zelfverrijking.

Choi's dochter, de 20-jarige Chung Yoo-ra, een voormalig lid van het Zuid-Koreaanse nationale ruitersteam, zou gunsten hebben ontvangen van een universiteit in Seoel via de connecties van haar moeder. Aanklagers in Zuid-Korea vaardigden een aanhoudingsbevel uit tegen Chung en zetten haar op de opsporingslijst van Interpol nadat ze weigerde op te dagen in het onderzoek naar het schandaal rond president Park. Gisterenavond werd ze opgepakt in Denemarken, Zuid-Korea vraagt haar uitlevering.

In de nasleep van het schandaal werd tegen Park een afzettingsprocedure ingesteld. Op 9 december stemde een meerderheid van het parlement voor haar afzetting, waardoor ze met onmiddellijke ingang werd geschorst. Het grondwettelijk hof moet in de komende maanden beslissen of Park definitief wordt afgezet.

Bron: Belga