Claxon van Indonesische bussen waait over naar muziekwereld

Tal van bekende dj's zijn in de ban van een vreemde zin: 'om telolet om'. Het verschijnsel komt verrassend genoeg van de claxon van bussen in Indonesië.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

In de Indonesische provincie Midden-Java is wachten op de bus een populair spelletje voor kinderen. Er zit niemand speciaal op de bus, maar de dreumesen genieten van de meertonige claxons van de voertuigen. Daarom staan ze met bordjes waarop 'om telolet om' (meneer, toeter even, meneer) geschreven staat langs de kant van de baan. Een video van enkele kinderen die het spelletje spelen is al meer dan twee miljoen keer bekeken.

Het zinnetje kwam wereldwijd van de grond toen dj's, waaronder Zedd en Martin Garrix, verbaasd tweetten over het Indonesische gebruik.

OM TELOLET OM

— Zedd (@Zedd) 20 december 2016

what is Om Telolet Om?

— MARTIN GARRIX (@MartinGarrix) 20 december 2016

Muziekmagazine Billboard pikte het mysterieuze zinnetje op en ontdekte dat er al muzikanten aan de slag zijn gegaan met de busclaxons.

Haha as you guys requested, here it is!! #OMTELOLETOM https://t.co/oUjVRLtC2s

— Firebeatz (@Firebeatz) 20 december 2016

Dat is misschien goed nieuws voor de Indonesische kinderen, want de aandacht voor de bussen is Budi Karya Sumadi ook niet ontgaan. De Indonesische minister voor Transport heeft buschauffeurs nu opgeroepen om de vraag van de kinderen te negeren, voor hun eigen veiligheid. Sumadi stelt de creativiteit van de jongeren wel op prijs en wil binnenkort 'bus telolet'-wedstrijden organiseren, zodat ze toch van de klaxons kunnen blijven genieten.