Twee pas gelanceerde Chinese aardobservatiesatellieten draaien verkeerde baan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Twee woensdag gelanceerde Chinese aardobservatiesatellieten wentelen in een verkeerde baan om de Aarde, zo heeft het gezaghebbende spacenews.com gemeld. Wellicht was er een probleem met de draagraket, getuige het verloop van de lancering. Van op de basis Taiyuan vertrok woensdag om 4.23 uur Belgische tijd een Lange Mars-2D draagraket met als nuttige lading twee commerciële aardobservatiesatellieten. De Chinese staatsmedia gewaagden van een succes. Maar volgens het Amerikaanse leger was dit niet het geval. In plaats van een cirkelvormige zonsynchrone baan op 530 km hoogte draait het duo elliptische banen waarbij de hoogte tussen 214 en 524 km schommelt. Wat impliceert dat ze binnen enkele maanden al op Aarde zouden kunnen terugvallen.

Niettemin verhogen beide geleidelijk hun baan. Vandaag maakte de SuperView-1-01 al een elliptische omwenteling van 352 en 526 km hoogte. De zustersatelliet 02 draaide elliptisch tussen 369 en 526 km hoogte. Spacenews.com sluit niet uit dat beide tuigen alsnog hun missie zullen kunnen vervullen. Maar de baanmanoeuvres kunnen hun levensduur terugschroeven.

De twee SuperViews zijn de eerste Chinese commerciële aardobservatiesatellieten met hoge resolutie. Beide 560 kilo wegende kunstmanen hebben een resolutie van 9,5 meter per pixel. Volgend jaar moeten ze gezelschap van twee zustersatellieten krijgen.

bron: Belga