Tiener met explosieve chemische stoffen opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek is een 14-jarige jongen opgepakt die chemische stoffen bij had waarmee explosieven kunnen gemaakt worden. Dat meldt de krant La Dernière Heure en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. Het ging weliswaar om stoffen die vrij in de handel verkrijgbaar zijn en de jongen zou helemaal geen terroristische bedoelingen gehad hebben. "Hij wou naspelen wat hij in zij videospelletjes zag", klinkt het bij het Brusselse parket, dat wel vraagt dat de jongen in een gesloten jeugdinstelling zou geplaatst worden. Een politiepatrouille merkte de jongen en diens drie vrienden op toen ze op een werf met een brandblusser aan het spelen waren. De vier jongeren werden gecontroleerd en bleken niet gekend bij politie of gerecht, maar in de rugzak van één van hen vond de politie wel chemische stoffen waarmee explosieven konden gemaakt worden. Terwijl zijn drie vrienden werden vrijgelaten, werd de jongen meegenomen voor verhoor en voerde de politie een huiszoeking uit in zijn woning.

"In zijn slaapkamer werden nog gelijkaardige producten aangetroffen", zegt Ine Van Wymersch, woordvoerster van het Brusselse parket. "Het gaat om producten die vrij in de handel verkrijgbaar zijn, in elke doe-het-zelf-winkel. De jongeman vertoont geen enkel teken van radicalisering en had naar eigen zeggen ook geen terroristische bedoelingen. Hij zou op YouTube filmpjes opgezocht hebben over hoe een bom of een molotovcocktail te maken, omdat hij wou naspelen wat hij in zijn videogames zag."

Het Brusselse parket laat de computer van de knaap nog onderzoeken en laat hem intussen voorleiden bij de jeugdrechter met de vraag hem te plaatsen in een gesloten jeugdinstelling. "Hij schat duidelijk de gevaren niet in van waar hij mee bezig is", aldus nog de parketwoordvoerster.

bron: Belga