Finnen gewaarschuwd om hun sauna niet als opbergplaats te gebruiken

De Finse regering heeft een opmerkelijke oproep gelanceerd. Burgers worden geadviseerd om hun sauna niet langer te gebruiken als opslagruimte, wegens brandgevaar.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Finland heeft naar schatting twee miljoen sauna's voor 5,5 miljoen inwoners. Dat komt neer op ongeveer één stoomkamer per huishouden. Maar vaker en vaker dient de locatie ook als een extra opslagruimte of als drooghok.

Jaakko Pukkinen, hoofd van de reddingsdienst aan de Finse westkust, noemt dat een zorgwekkende evolutie. Spullen in een zaaltje met extreme temperaturen kunnen immers brand veroorzaken, zeker als het verhittingselement per ongeluk wordt aangesloten.

"Zorg ervoor dat je stoof niet meer aangesloten is als de sauna niet gebruikt. Verwijder op z'n minst de zekering om gevaarlijke situaties te voorkomen maar in het beste geval haal je zelfs de draden weg zodat de kachel in geen geval aanspringt", aldus Pukkinen bij Yle.

Huisbranden eisen jaarlijks gemiddeld het leven van 74 Finnen. Volgens Pukkinen is de oorzaak daarvan zeer vaak menselijke onoplettendheid. Naast sauna's wijst hij ook nog op het gevaar kapotte rookmelders en beschadigde elektrische apparaten.