'Referee Academy' AA Gent wijst de weg om tekort scheidsrechters weg te werken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het voetbal in België kampt al geruime tijd met een groot tekort aan scheidsrechters. Om meer refs te rekruteren en de kwaliteit van het scheidsrechtersbestand op te trekken, wil de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) meer samenwerken met de clubs. Vandaag werd in de Ghelamco Arena de 'Referee Academy' van AA Gent in een seminarie toegelicht. In het stadion van AA Gent verzamelden heel wat opleidingsverantwoordelijken uit profclubs en uit de scheidsrechterswereld om meer te weten te komen over de 'Referee Academy', het project dat sinds twee seizoenen bestaat en waarbij binnen de clubs een of meerdere personen zich specifiek bekommeren om het welzijn van de jonge clubscheidsrechters.

"Bij dit project gaan amateur- en profvoetbal hand in hand", zei Kris Bellon, manager van het Referee Department binnen de KBVB. "De opleiding in profclubs is kwalitatief hoger, omdat deze jonge scheidsrechters de kans krijgen om wedstrijden te leiden van aanzienlijk niveau. De snelheid van uitvoering ligt hierbij hoger, waardoor de jonge refs sneller rijp worden en op korte tijd een aantal competenties beter oppikken door de intensieve begeleiding binnen deze clubs. Clubs die jonge clubrefs intensief begeleiden, halen er alleen maar voordelen uit: ze krijgen meer refs en kwalitatief zijn de refs beter wanneer ze overstappen naar het officiële circuit. Ook de andere clubs hebben er nadien baat bij, want ook zij zien hun wedstrijden aangeduid met een talentvolle ref. Op grassrootsniveau draait het project 'Referee Ambassador' in een aantal provincies vlot en AA Gent is daarbij een sprekend voorbeeld."

Luc Van Acker, 'Referee Ambassador' bij AA Gent, zag voor het opstarten van het actieplan 'Referee Academy' in 2014 dat bij de eersteklasser veel jeugdwedstrijden zonder ref werden afgewerkt. "Nu beschikken we over een bestand van dertig refs, van wie zestien in opleiding. We rekruteren niet onder spelertjes in de club, want het is hun ambitie om profvoetballer te worden. We zoeken vooral potentiële scheidsrechters in de scholen", stelde Van Acker. "Sinds we begonnen met ons project hebben we bij elke jeugdwedstrijd een scheidsrechter gehad. Bovendien ligt de kwaliteit van onze refs hoger en is de sfeer beter. Qua intensiteit van begeleiding is deze 'Academy' momenteel uniek in België, er zijn veel andere clubs geïnteresseerd in ons model."

bron: Belga