Weyts doet voorstel om dispuut rond voorlopig rijbewijs te deblokkeren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft zijn federale collega François Bellot een voorstel gedaan om het dispuut rond het voorlopig rijbewijs op te lossen en om ook bevoegdheidsconflicten te beslechten. Weyts erkent daarbij dat Bellot bevoegd is voor het afschaffen van de wachttijd van drie jaar voor bestuurders die hun voorlopig rijbewijs laten vervallen. Maar bedoeling is dat de afschaffing dan snel federaal wordt goedgekeurd en dat voor lopende bevoegdheidsdisputen gekeken wordt naar het advies van de Raad van State. Het kwam de voorbije week tot een zoveelste botsing tussen Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) en zijn federale tegenhanger François Bellot (MR). Inzet is de bevoegdheid over de afschaffing van de wachttijd van drie jaar voor bestuurders die hun voorlopig rijbewijs laten vervallen.

Vlaams minister Weyts wil die "absurde straftijd" afschaffen. Federaal minister Bellot is op zich niet tegen de afschaffing, maar vindt dat Vlaanderen zijn bevoegdheidsboekje te buiten gaat. Bellot verwees daarbij naar een advies van de Raad van State. Een boze Weyts sprak van "blokkeringsfederalisme".

De kwestie werd woensdag besproken op het Overlegcomité, het overlegorgaan tussen de federale regering en de deelstaatregeringen. Minister Weyts heeft daar een voorstel op tafel gelegd om uit de impasse te geraken. Daarbij erkent de N-VA-minister dat de federale regering op dit terrein bevoegd is. Maar dan is het wel de bedoeling dat er op federaal niveau snel werk gemaakt wordt van een gelijkaardige afschaffing. Tegelijk stelt Weyts voor om bij bevoegdheidsconflicten te kijken naar wat de Raad van State adviseert. Nu is het namelijk zo dat Bellot ook verschillende Vlaamse besluiten betwist terwijl de Raad van State heeft bevestigd dat Vlaanderen bevoegd is.

In antwoord op vragen van Lorin Parys (N-VA) en Lode Ceyssens (CD&V) benadrukte Weyts dat het nog maar gaat om een voorstel en dat er op korte termijn verder overleg volgt om te kijken of er een akkoord mogelijk is.

bron: Belga