Poetin blijft de machtigste man ter wereld

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vladimir Poetin blijft de machtigste man ter wereld, zegt het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes woensdag. Voor het vierde jaar op rij staat de 64-jarige Russische president op de eerste plaats in de ranking. De Duitse bondskanselier Angela Merkel moet een plaatsje prijsgeven tegenover 2015 en staat derde achter de Amerikaanse president-elect Donald Trump. "Vanuit zijn geboorteland tot in Syrië over de Amerikaanse verkiezingen heen haalt het Russische staatshoofd zijn gram", meent Forbes. Donald Trump, die eind januari Barack Obama opvolgt in het Witte Huis, "lijkt met een persoonlijk fortuin van miljarden dollar ongevoelig te zijn voor elk schandaal in de beide Kamers van het Congres", aldus Forbes. Angela Merkel, al elf jaar aan de macht en volgend jaar kandidaat om zichzelf op te volgen, is met haar derde plaats de hoogst genoteerde van de drie vrouwen in de top 20. Janet Yellen, de gouverneur van de Amerikaanse centrale bank staat zesde in het algemeen klassement, en Theresa May, de Britse premier die de Brexit organiseert, bezet de 13e plaats.

Achter Poetin, Trump en Merkel volgen de Chinese president Xi Jinping (4e) en paus Franciscus (5e). In de top 74 staat wat machtige zakenmensen betreft alleen maar Amerikanen met Bill Gates, medeoprichter van Microsoft en 's werelds rijkste persoon, als eerste op de zevende plaats. Hij wordt gevolgd door Larry Page van Alphabet (Google) op de 8ste plaats, de ceo van Facebook Mark Zuckerberg (10e), Jeff Bezos van Amazon (14e) en topinvesteerder Warren Buffett (15e). De 86-jarige Buffett is een van de ouderdomsdekens uit de ranking naast de 88-jarige miljardair uit Hong Kong, Li Ka-shing (33e) en de 85-jarige Australische mediamagnaat Rupert Murdoch (35e).

De ceo van het olieconcern ExxonMobil, Rex Tillerson, die door Donald Trump werd benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken, belandde op de 24ste stek, net achter de Franse president François Hollande. Belgen zijn er niet te vinden in de lijst van Forbes.

Bron: Belga