N-VA haalt oud-verbindingsofficier de pieren uit de neus

door
Belga
Leestijd 3 min.

De twist tussen minister Jan Jambon en de verbindingsofficier van de politie in Turkije blijft de onderzoekscommissie bezighouden. Jambon zelf komt maandag pas spreken, maar N-VA-fractieleider Peter De Roover greep woensdag alvast zijn kans om een oud-verbindingsofficier de pieren uit de neus te halen over de manier van werken en zijn werkethos in vakantieperiodes. Volgende week maandag hoort de onderzoekscommissie minister van Binnenlandse Zaken Jambon. Het zal dan bijna negen maanden geleden zijn dat de N-VA-vicepremier in de Kamer fors uithaalde naar de verbindingsofficier. Die zou te passief en te traag zijn omgesprongen met informatie van de Turkse autoriteiten over de arrestatie aan de Syrische grens van Ibrahim El Bakraoui, die zich op 22 maart opblies op Brussels Airport. "Hier heeft geen dienst, geen directie, geen politieapparaat, maar wel één persoon uit het politieapparaat geblunderd", had Jambon gezegd als uitleg waarom hij premier Michel zijn ontslag had aangeboden.

De verbindingsofficier zelf kwam zich intussen achter gesloten deuren verdedigen in de onderzoekscommissie. De oppositie besloot daarop dat hem niets te verwijten valt, onder meer omdat hij in de bewuste periode een tijd met vakantie was. De N-VA zag dat echter heel anders en blijft hem onder meer een gebrek aan proactiviteit verwijten.

N-VA-fractieleider De Roover rook woensdag dan ook zijn kans. Eén van de getuigen - Patrick Stevens van Interpol - was in een vorig leven immers nog verbindingsofficier in de VS. "Hoe gaat dat eraan toe? ", wilde de N-VA'er weten. Heeft een verbindingsofficier in sommige landen een grotere rol te spelen dan in andere? En wat deed Stevens wanneer hij ziek was of vakantie had?

PS-fractieleidster Laurette Onkelinx vond het "onkies" dat N-VA de man een hele reeks vragen voorschotelde die weinig tot niets met Interpol te maken hadden. Volgens De Roover waren ze echter belangrijk voor het onderzoek van de commissie.

Concreet antwoordde Stevens dat België zijn rechercheurs aanraadt om zo veel mogelijk de 24/7 bemande kanalen van Interpol te gebruiken. Een verbindingsofficier inschakelen - zoals België er in een tiental landen gestationeerd heeft - is voor dringende, complexe of erg gevoelige vragen. "En in terrorisme is het dikwijls gevoelig", aldus Stevens.

Het hoofd van afdeling terreurbestrijding bij Interpol bevestigde voorts dat verbindingsofficieren een grotere rol te spelen hebben in landen die moeilijker samenwerken met Interpol. "Maar ik heb geen enkel idee hoe Turkije werkt met Interpol. En als ik het wist zou ik het niet mogen zeggen."

Wel ging de voormalige verbindingsofficier nog in op de vraag wat hij deed in vakantieperiodes. "Ik heb zeer weinig vakantie kunnen nemen en zelfs als ik vakantie had, dan was het voor mijn familie niet aangenaam. Ik bleef dan meer dan stand-by", klonk het. "Het ligt in mijn aard om in contact te blijven. Voor veel vragen uit België werkte ik met internetproviders. Andere kanalen zijn dan minder evident, dus ik bleef beschikbaar."

Of dat ook de algemene regel is onder verbindingsofficieren, wilde De Roover nog weten? "De algemene regel is dat als men vakantie heeft, men vakantie heeft", besloot Stevens.

bron: Belga