Islamitische Staat beschikt over uitgebreid systeem voor productie van wapens

door
Belga
Leestijd 2 min.

De jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft een ingewikkeld systeem ontwikkeld dat toelaat om in de Noord-Iraakse stad Mosoel op industriële manier wapens te produceren. De onderdelen die gebruikt worden, zijn grotendeels afkomstig uit Turkije. Dat blijkt uit een rapport van het Conflict Armament Research (CAR). In gebieden rond Mosoel die veroverd zijn door het Iraakse regeringsleger, werden bewijzen gevonden van "een groot bevoorraddingsnetwerk van IS, dat zich over Syrië uitstrekt tot in Turkije", zo schrijft de organisatie die zich bezighoudt met het monitoren van de herkomst van wapens in conflictgebieden.

Volgens de groep zijn de meeste onderdelen die gebruikt worden bij het vervaardigen van de wapens afkomstig van "grote distributeurs op de Turkse binnenlandse markt". "Dit uitgebreide inkoopsysteem is slechts één onderdeel van een complex systeem voor de industriële productie van wapens door IS", vermeldt het rapport nog. "Op heel wat gebieden is dit systeem een afspiegeling van de structuren die je bij een nationaal leger kan verwachten." Ook de productie bij de gespecialiseerde wapenfabrieken verloopt volgens militaire standaarden, wordt nog benadrukt.

De onderzoekers van CAR telden gedurende zes dagen in november meer dan 5.000 raketten en mortieren die zich "in verschillende productiestadia" bevonden. Daarna werden ook een vijfhonderdtal afgewerkte mortieren "heroverd op het slagveld".

De groep besluit dat Islamitische Staat een "robuust bevoorradings- en distributiesysteem" heeft uitgebouwd op basis van "een groot netwerk in Turkije en een duidelijke bevoorradingsroute vanuit Turkije, over Syrië, naar Irak".

bron: Belga