Eerste F-35-gevechtsvliegtuigen in Israël gearriveerd

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter heeft bij zijn afscheidsbezoek in Israël de eerste van 50 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen overgedragen. Beide toestellen van het type F-35 landden vanavond op een militaire basis in de Negevwoestijn in het zuiden van Israël. Elk vliegtuig kost omgerekend ongeveer 94 miljoen euro en zou volgens de fabrikant erg geavanceerd zijn. De toestellen arriveerden wel met enkele uren vertraging. Omwille van dikke mist konden ze na een tussenstop in Italië niet meer opstijgen. Israël financiert de vliegtuigen met middelen, die het land in de marge van een militair hulppakket van de Verenigde Staten krijgt. Beide landen hadden een overeenkomstig akkoord over de opeenvolgende betalingen van omgerekend 34 miljard euro vanaf 2019 in september ondertekend. Het verdrag heeft een looptijd van tien jaar. De Amerikaanse militaire hulp voor Israël bedroeg tot dusver omgerekend 2,8 miljard euro per jaar.

Een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten had onlangs gezegd dat een F-35 "een voordeel op elk terrein, in elke gevechtssituatie" betekent. Israël wordt daarmee de eerste eigenaar van een squadron van dit type vliegtuigen buiten de VS.

Naar verluidt is het F-35-programma het duurste wapenprogramma van het Amerikaans ministerie van Defensie. President-elect Donald Trump tweette vandaag dat het F-35-programma en zijn kosten buiten controle zijn getreden.

Carter bevindt zich momenteel op een wereldwijde afscheidstournee voor de huidige Amerikaanse regering de fakkel doorgeeft. Na Israël zal hij de Amerikaanse troepen in Italië bezoeken.

bron: Belga