Enkel Obama behaalde meer stemmen dan Clinton

Hillary Clinton heeft intussen al 65.527.625 stemmen achter haar naam bij de voorbije Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat is het op een na hoogste aantal ooit.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Donald Trump (foto links) won dan wel de verkiezingen, Hillary Clinton (rechts) kreeg meer stemmen achter haar naam. Dat is een gevolg van het Amerikaanse kiessysteem, waarbij het erom draait zoveel mogelijk kiesmannen te verzamelen. Je krijgt een bepaald aantal kiesmannen per gewonnen staat en niet per stemmenaantal.

Grote kloof

Terwijl de laatste stemmen nog geteld worden, is de kloof tussen Clinton en Trump toegenomen tot 2,5 miljoen stemmen. In de geschiedenis van de Verenigde Staten is het vijf keer voorgevallen dat een kandidaat de ‘popular vote' won, dus het meeste aantal stemmen binnenrijfde, maar toch geen president werd. Nooit echter was de kloof zo groot als nu.

Meer nog: behalve Barack Obama in 2008 heeft er nooit iemand meer stemmen gehaald dan Hillary Clinton bij deze verkiezingen. Dat is uiteraard deels te verklaren door de bevolkingstoename in de VS.

Hertelling

De groene kandidate Jill Stein probeert het tij nog te keren door een hertelling te vragen in drie cruciale staten, hoewel ze daar zelf niets bij te winnen heeft. Momenteel worden de stemmen herteld in Wisconsin. In Michigan werd de hertelling stopgezet en in Pennsylvania begon ze niet na de uitspraak van een rechter. Het ziet er echter niet naar uit dat die hertelling iets zal veranderen. De voorsprong van Trump in het aantal kiesmannen is duidelijk. Hij heeft er 306 tegenover 232 voor Clinton. Een kandidaat heeft maar 270 kiesmannen nodig om de winst binnen te rijven.