"Andersvaliden zijn op alle vlakken achtergesteld"

Het is niet goed gesteld met de rechten van andersvaliden in Vlaanderen, zegt GRIP, de mensenrechtenorganisatie van personen met een handicap. "Vlaanderen heeft jarenlang ingezet op een aparte samenleving", luidt het.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Het aantal woningeigenaars met een handicap daalde tussen 2006 en 2014 van 74,2% naar 66,8%, terwijl het bij de algemene bevolking lichtjes steeg tot 82,7%. Dezelfde tendens tekent zich af bij mensen die moeilijk rondkomen met hun inkomen. Daar is het aandeel van mensen met of zonder een handicap met financiële problemen 23,1% en 9,1%. "Andersvaliden zijn in Vlaanderen op alle vlakken nog altijd heel erg achtergesteld ten opzichte van de algemene bevolking", concludeert GRIP op de tiende verjaardag van het VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap.

In vergelijking met tien jaar geleden is het aantal andersvaliden zonder middelbare schooldiploma nog steeds dubbel zo groot en het percentage mensen met een handicap met een hogeschool of universiteitsdiploma nog altijd dubbel zo laag.

GRIP is niet verrast door de slechte resultaten. "Vlaanderen heeft decennialang altijd maar meer geld gestoken in een aparte samenleving waar personen met een handicap samen hun leven doorbrengen", zegt woordvoerster Katrijn Ruts. "De uitdaging is om die segregerende structuren af te bouwen." Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) reageert in De Morgen dat in januari "de grootste hervorming ooit in de handicapspecifieke ondersteuning van start gaat".