Moederziel alleen zeilen op de Atlantische golven

Je hoeft niet per se een imposante raceboot van 18m aan te schaffen om de Atlantische Oceaan over te zeilen. De Brusselaar Martin Callebaut waagt een poging met een mini 6.50.
door
Ruth
Leestijd 3 min.

6,5 meter, dat is de lengte van de boot waarmee Martin Callebaut over een klein jaar de Atlantische Oceaan oversteekt. Het is ook de hoogte van de golven die de zeilers regelmatig moeten overwinnen bij sterke windvlagen in het midden van de oceaan. De Mini Transat race, die start in La Rochelle en eindigt op het eiland Martinique, wordt vaak gezien als een oefening voor de grote professionele races.

De Brusselse zeiler en zijn concurrenten zullen op 1 oktober de gewaagde oversteek aanvatten. Tot die datum is iedereen in volle voorbereiding. "Mijn zeilervaring is beperkt", geeft Martin Callebaut toe. "Ik heb nog maar net mijn eerste trans-Atlantische soloreis achter de rug. Dat was een race met finish op de Azoren. Ik ben een soort 'Jan met de pet' die heel graag zeilt. Maar ik had enorm veel zin om me in dit avontuur te storten, dus ging ik ervoor." Het is een ingrijpende ommezwaai voor iemand die uit de wereld van financiën en marketing komt. Kostuums met das moesten plaatsmaken voor zwemvesten. "Ik wilde het ruime sop kiezen, de eenzaamheid opzoeken en ze overwinnen. Maar bovenal wil ik binnen twintig jaar geen spijt hebben dat ik mijn droom niet heb waargemaakt."

Twintig dagen eenzaamheid

Sinds enkele maanden woont Callebaut in Lorient in Bretagne. Hij zeilt zoveel mogelijk om te wennen aan alle mogelijke weersomstandigheden. Op dit moment moet hij de herfstkou de baas zijn. "Er wordt vaak gezegd dat je droom volgen alleen maar gelukkige momenten oplevert... Dat is waar, maar soms moet je ook lijden", benadrukt hij. Maar de pijn die hij nu moet doorstaan zal de overwinning alleen maar zoeter doen smaken.

Deze zomer heeft hij zijn zeebenen beproefd met SAS, een trans-Atlantisch traject van La Rochelle naar de Azoren, waarbij hij al een derde van de Atlantische Oceaan heeft overgestoken. Er zijn geen communicatiemiddelen toegestaan aan boord, met uitzondering van een VHF-radio. Op mentaal vlak was de wedstrijd uitputtend. "Ik finishte als laatste en ik heb er tranen om gelaten. Maar het voordeel van laatste zijn is dat je wordt toegejuicht door alle andere zeilers wanneer je de eindmeet haalt." Dankzij deze ervaring heeft hij echter veel vooruitgang geboekt en is hij een betere solozeiler geworden. Hij leerde wennen aan de eenzaamheid, wat goed van pas zal komen wanneer hij de Atlantische Oceaan oversteekt.

Slapen op zee

Solowedstrijden zijn vooral moeilijk omdat de zeiler de boot onder controle moet houden wanneer hij zelf slaapt. "De zee herbergt veel gevaren", benadrukt Martin Callebaut. Je moet je natuurlijk schikken naar de weersomstandigheden, die wispelturig kunnen zijn. Maar je moet ook alert zijn: soms drijven er containers in het water die van vrachtschepen zijn gevallen. Ze zijn moeilijk op te merken en ze kunnen je boot beschadigen als je ertegen botst. Soms kan je ook in aanvaring komen met een walvis. "Je slaapt zeer weinig", zegt de zeiler. Meestal moet je het stellen met dutjes van 20 minuten. Als de omstandigheden stabiel zijn, kan je af en toe een uurtje ongestoord slapen. Om zich niet te overslapen, neemt Martin Callebaut een krachtige wekker mee. "Daarmee krijg je zelfs een dode wakker!"

Camille Goret