Gambiaanse ordediensten massaal ontplooid in hoofdstad Banjul

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Gambiaanse hoofdstad Banjul zijn de ordediensten massaal ontplooid, een dag nadat president Yahya Jammeh liet weten dat hij de resultaten van de presidentsverkiezingen toch betwist. Ruim een week geleden had de dictator zijn nederlaag erkend. Nog op zaterdag is de oppositie met verkozen president Adama Barrow bijeengekomen om te beslissen hoe ze op deze nieuwe coup de théâtre gaan reageren. In de hele hoofdstad van dit kleine West-Afrikaanse land gooien politieagenten en militairen blokkades op. De bevolking laat dat echter niet aan zijn hart komen, en de sfeer is kalm, meldt een correspondent van AFP.

Afgelopen nacht had Isatou Touray, leider van een van de oppositiepartijen, de uitspraken van Jammeh "een schending van de democratie" genoemd, maar tegelijk de oppositie opgeroepen "kalm, helder en waakzaam te blijven en niet op te geven".

In de uren voor Jammehs verklaring was de sfeer in Banjul nog gespannen. Op verschillende strategische assen was het leger aanwezig. "Net zoals ik de resultaten trouw heb aanvaard omdat ik geloofde dat de kiescommissie onafhankelijk, eerlijk en betrouwbaar was, verwerp ik de resultaten nu in hun geheel", zei Jammeh op de staatstelevisie. Volgens Jammeh zijn er "onaanvaardbare fouten" gebeurd bij de kiescommissie. Hij riep op tot nieuwe verkiezingen.

Bron: Belga