Federaal parket heeft vijf onderzoeken naar cyberaanvallen geseponeerd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het federaal parket heeft in de loop van 2016 vijf verschillende onderzoeken naar cyberincidenten geseponeerd. Dat meldt het weekblad Knack en het nieuws wordt bevestigd door de woordvoerder van het federaal parket, Eric Van der Sijpt. Het gaat om de onderzoeken naar vermeende spionage door de Duitse Bundesnachrichtendienst, de hacking van een activist en van de FODs Economie en Buitenlandse Zaken, én de Miniduke-aanval op Belgische overheidsinstellingen. Drie onderzoeken werden geseponeerd omdat de daders onbekend bleven. Het gaat om het onderzoek naar vermeende spionage door de Duitse Bundesnachrichtendienst, dat in 2015 werd geopend, nadat het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz had verklaard dat de BND toegang had tot 15 telecom-connecties met eindpunt in België. Ook het onderzoek dat begon na de melding in 2013, op gezag van het Russisch IT-bedrijf Kaspersky Lab over MiniDuke, dat 'overheidsinstellingen' in België zou hebben aangevallen, werd geseponeerd wegens onbekende daders, net als het onderzoek naar de hacking van de FOD Economie, in 2014.

Ook het onderzoek naar de hacking van Buitenlandse Zaken en van het kabinet van de premier, die in 2013 aan het licht kwamen, werd geseponeerd en hetzelfde gebeurde met de spionage met FinFisher-technologie waarvan een Bahreinse activist met Belgisch IP-adres volgens Privacy International het slachtoffer was geworden. In die beide dossiers was er te laat klacht ingediend zodat door de beperking in de dataretentie geen nuttige opzoekingen meer konden gedaan worden.

Cyberonderzoeken zijn volgens het federaal parket heel moeilijk omdat de zoektocht naar de daders snel naar het buitenland leidt en daders hun sporen op verschillende manieren niet-traceerbaar maken. Nuttig zijn dergelijke onderzoeken wel degelijk.

"Je leert bij over de gebruikte methodes, en de mogelijke oplossingen, wat helpt bij het voorkomen van dergelijke aanvallen", klinkt het.

bron: Belga