Economische missie in Texas - Essenscia vragende partij voor vrijhandelsverdragen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De gedelegeerd bestuurder van essenscia, Yves Verschueren, pleitte donderdag in de marge van de economische missie in Texas openlijk voor vrijhandelsverdragen. Die zijn volgens hem erg belangrijk voor de Belgische chemie- en farmasector. De Verenigde Staten zijn voor de Belgische chemie en life sciences de belangrijkste handelspartner buiten de Europese Unie en de derde belangrijkste wereldwijd. De sector voerde vorig jaar 12 miljard euro aan producten uit naar de VS. Dat is goed voor 55 procent of ruim de helft van de totale export van alle goederen vanuit België naar de Verenigde Staten en zowat 10 procent van de totale export van de sector.

De Amerikaanse markt is voor essenscia van cruciaal belang voor de sector. Niet enkel als een van de voornaamste afzetmarkten, maar ook als een van de belangrijkste internationale investeerders in productievestigingen en onderzoekscentra in België. Meer dan honderd Amerikaanse sectorbedrijven zijn in ons land gevestigd, goed voor meer dan 23.000 jobs of ruim een kwart van de totale tewerkstelling en bijna 40 procent van de toegevoegde waarde van de Belgische chemie en life sciences.

Volgens Yves Verschueren wordt meer dan drie kwart van de producten van de Belgische sector van chemie en life sciences geëxporteerd en is de export de laatste tien jaar met bijna de helft gestegen. "Nauwe handelsrelaties met de Verenigde Staten zijn essentieel omdat ze bijdragen tot onze welvaart. Wij blijven dan ook pleiten voor ambitieuze en evenwichtige vrijhandelsovereenkomsten, die nieuwe exportmogelijkheden met zich meebrengen en jobcreatie in ons land stimuleren", zo verklaarde hij.

bron: Belga