Schilderij Ensor geveild voor recordbedrag

Het onlangs ontdekte schilderij van James Ensor, ‘Squelette arrêtant masques', is bij veilinghuis Sotheby's in Parijs geveild voor een recordbedrag van om en bij de 7,4 miljoen euro.
door
Lennart
Leestijd 1 min.

Tot voor kort was het bestaan van het schilderij niet geweten, aangezien het in handen was van een Oostendse familie. Die besloten afgelopen maand het werk te veilen, wat nu in de praktijk is omgezet.

De Belgische schilder Ensor schilderde het werk in 1891 in badstad Oostende, waar hij woonde en werkte. Op het doek zijn alle Ensor-ingrediënten waar te nemen: felle kleuren, maskers, skeletten en uitgesproken personages. Er wordt gefluisterd dat het skelet Ensor zelf voorstelt, die geobsedeerd was door de dood.

Ensor maakte het kunstwerk tijdens de opstanden aan de Université Libre de Bruxelles. "De onpopulaire rector zette de politie in tegen de heethoofden en de verbitterde studenten die betoogden voor de vrijheid van de wetenschap", zegt Sotheby's. "Ensor leunde aan bij deze vooral liberale en linkse intellectuelen en hoogstwaarschijnlijk wilde hij, als rebel in hart en nieren, zijn standpunt kenbaar maken."

Er werd maar liefst 7.357.500 euro geboden voor het stuk, een recordbedrag voor een Ensor bij het Parijse veilinghuis. Vooraf werd het doek geschat op 1 tot 1,5 miljoen euro.

#AuctionUpdate: TRIOMPHE pour le chef-d'oeuvre redécouvert de James #Ensor, adjugé 7.357.500 €, #record mondial pour l'artiste #succès pic.twitter.com/Lajn648j91

— Sotheby's France (@SothebysFr) December 7, 2016