Pax Christi Vlaanderen verwelkomt vier nieuwe "Ambassadeurs voor de Vrede"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De oprichters van een Palestijnse circusschool, de bezieler van vredeswakes in Langemark en een vrouw die zich al jaren inzet voor Syrische vluchtelingen, zijn donderdagavond door Pax Christi Vlaanderen bekroond met de titel "Ambassadeurs voor de Vrede". Jessika Devlieghere en haar Palestijnse man Shadi Zmorrod richtten in 2006 een Palestijnse Circusschool op. "De school leert jongeren circuskunsten aan om zich op een artistieke manier uit te drukken en versterkt zo hun ontwikkeling tot creatieve en constructieve deelnemers aan een samenleving die al decennia geconfronteerd wordt met bezetting en geweld", zegt Annemarie Gielen, algemeen directeur Pax Christi Vlaanderen.

Peter Peene is bezieler en coördinator van het initiatief Wakker voor vrede/VredeswakesLangemark. Hij organiseert tijdens de herdenkingsjaren 14-18 jaarlijks drie vredeswakes rond een ander thema. "Met Peter Peene bekroont Pax Christi Vlaanderen meteen ook een grote groep vrijwilligers die zich elke editie inzetten voor een unieke viering, met bewogen getuigenissen en lezingen, en bezielde muzikale inbreng."

Babs Mertens wordt de derde Jongerenambassadeur, een titel die om de twee jaar wordt toegekend. Mertens zet zich al enkele jaren in voor Syrische vluchtelingen en haalde haar inspiratie bij de Italiaanse pater Paolo Dall'Oglio, in 2013 ontvoerd in Raqqa en nog steeds vermist. Voor haar vertaling van Dall'Oglio's boek "Uit liefde voor de islam" won Mertens, samen met Marc Colpaert, eerder al de Prijs voor het Religieuze Boek 2016.

Sinds 1999 geeft Pax Christi Vlaanderen jaarlijks de titel van "Ambassadeur voor de Vrede" aan personen of groepen die zich op een volgehouden manier inzetten voor vrede, verbondenheid en mensenrechten. Met de huldiging wil Pax Christi Vlaanderen hun inspiratie en engagement in de schijnwerpers zetten.

bron: Belga