Francken zet juridische strijd voort en kent visum niet toe

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Dit visum zal niet afgeleverd worden." Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijft categoriek, ondanks de uitspraak van het Brusselse hof van beroep dat een Syrisch gezin met twee minderjarige kinderen een humanitair visum moet krijgen. Francken en zijn diensten voeren al wekenlang juridisch strijd met de familie uit het zwaargetroffen Aleppo over de toekenning van een humanitair visum om naar België te kunnen komen. Het Brusselse hof van beroep gaf de familie gisteren alsnog gelijk en bevestigde de dwangsom die de kortgedingrechter daar eerder al aan gekoppeld had.

Francken geeft echter niet af. Hij blijft erbij dat het om een "zeer gevaarlijk precedent" zou gaan "dat ertoe zou leiden dat we de controle over onze grenzen uit handen geven". "Het dreigt een stormloop te ontketenen op onze consulaten in Beiroet en Ankara. Daar pas ik voor", klonk het.

Het visum toch toekennen, zou bovendien het beroep doen vervallen dat Francken ten gronde heeft aangetekend bij de Raad van State. "Dan zou de beslissing van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen overeind blijven en dat kan geen optie zijn. Ons hangende beroep is te belangrijk."

"De strijd zal duren zo lang dat nodig is", aldus nog Francken. Concreet zal hij "met vertrouwen" cassatie aantekenen tegen het arrest van het Brusselse hof van beroep. "En ook tegen de uitvoering van de dwangsom zijn er nog juridische mogelijkheden die ik ten volle zal uitputten."

Oppositiepartijen sp.a, PS en Groen reageerden vol ongeloof. Ze verwijten Francken dat hij zich boven de wet verheven acht door geen gehoor te geven aan de verschillende uitspraken die rechters intussen gedaan hebben in dit dossier.

"U laat nieuwkomers een verklaring ondertekenen waarin uitdrukkelijk moet worden uitgelegd hoe de scheiding der machten één van de basisprincipes van onze rechtsstaat is. Maar dat geldt niet enkel voor nieuwkomers, dat geldt ook voor u", sneerde sp.a-Kamerlid Monica De Coninck. "Stop dus met communiceren als een overjaarse verwende puber, door te zeggen: 'de rechters zijn tegen mij en ik, ik zal die tientallen miljoenen humanitaire visa tegenhouden'."

"Uw koppige weigering om dit visum toe te kennen is complete irrationaliteit", hekelde ook Wouter De Vriendt (Groen). "Dit gaat niet om tienduizenden mensen, maar wel om de kans om één gezin uit de oorlogsgruwel van Aleppo te redden. Grijp die kans."

bron: Belga