Mens dankt intelligentie aan miniscule schrijffout in DNA

De mens heeft zijn intelligentie te danken aan een banale schrijffout in ons DNA. Dankzij die lapsus werden plots ontelbare hersencellen aangemaakt.
door
Lennart
Leestijd 1 min.

Ons DNA wordt geschreven met vier basen: cytosine (C), guanine (G), thymine (T) en adenine (A). Die basiselementen vormt onze ellenlange genetische code, die bepaalt hoe we eruit zien en hoe alles in ons lichaam functioneert.

Duitse wetenschappers hebben nu ontdekt dat een mutatie – een fout in de DNA-code – een enorme toename aan hersencellen heeft veroorzaakt. Op een plek waar normaliter een C moest verschijnen, verscheen plots een G. Door deze miniscule fout kan de mens zich momenteel veruit het slimste dier op aarde noemen.

De mutatie zou volgens de onderzoekers tussen de 1,5 en de 0,5 miljoen jaar geleden hebben plaatsgevonden, diep in de prehistorie. Vanaf het moment dat de mens zich afsplitste van andere apen, is het volume onder onze hersenpan van een 0,5 naar 1,2 liter gegroeid. Hersenvolume is echter niet alles. Zaak is om de massa als een geheel te laten functioneren, wat bij ons het geval is. De olifant heeft bijvoorbeeld een hersenmassa van om en bij de 5 kilogram, maar blinkt niet uit in wijsheid.