Minstens 25 doden bij aardbeving in Indonesië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij de zware aardbeving van woensdag in de provincie Aceh, op het Indonesische eiland Jakarta, zijn al minstens 25 mensen om het leven gekomen. Dat melden de autoriteiten van het district Pidie Jaya. Honderden mensen raakten gewond. De aardbeving van 6,4 op de schaal van Richter gebeurde om 05.03 uur (dinsdag 23.03 uur Belgische tijd). Het epicentrum bevond zich op 18 kilometer ten noordoosten van het district Pidie Jaya, op een diepte van 10 kilometer.

In het district Pidie Jaya alleen al kwamen 25 mensen om en raakten honderden anderen gewond. Tientallen gebouwen zijn ingestort. Eerder maakte de civiele bescherming van het district Pidie, dat eveneens zwaar getroffen werd door de beving, al melding van 10 doden.

Tientallen mensen worden buiten de ziekenhuizen verzorgd, omdat men naschokken vreest. De autoriteiten van Aceh vrezen dat nog veel mensen nog vastzitten in de ingestorte gebouwen. "Veel winkeleigenaars wonen boven hun winkels die zijn ingestort", aldus het hoofd van de reddingsdiensten van Aceh Suyitno. "We hebben drie graafmachines gestuurd om de zware betonblokken van de ingestorte gebouwen te verplaatsen."

Indonesië ligt op de Pacifische Ring van Vuur, waar het samenkomen van tektonische platen regelmatig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen veroorzaakt.

Aceh was een van de zwaarst getroffen gebieden bij de tsunami van 26 december 2004. Bij een zware aardbeving van 9,1 op de schaal van Richter voor de westkust van Sumatra en de daaropvolgende tsunami kwamen in totaal 230.000 tot 280.000 mensen om het leven. In Aceh liep de dodentol op tot 180.000.

bron: Belga