Brusselse brandweer houdt grootscheepse oefening in Leopold II-tunnel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Brusselse brandweer heeft afgelopen nacht een grootscheepse oefening gehouden in de Leopold II-tunnel. Daarbij werd een ongeval gesimuleerd waarbij een dertigtal auto's en een minibus betrokken waren en verschillende gewonden geëvacueerd moesten worden. Vijfendertig Brusselse brandweerlui namen aan de oefening deel, zo meldt het kabinet van Cécile Jodogne, Brussels staatssecretaris belast met Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp. Ook de Brusselse politiediensten, Mobiel Brussel en de betrokken gemeenten namen deel aan de oefening. Die had als doel de nieuwe interventieprocedures in tunnels uit te testen, maar ook de communicatieschema's tussen de verschillende diensten. Het ging dan niet alleen om brandweer en politie, maar ook de externe partners zoals de 112-centrale en de openbaarvervoermaatschappij MIVB.

Volgens staatssecretaris Jodogne mag het belang van dergelijke oefeningen niet worden onderschat. "Denk maar aan de gebeurtenissen van 22 maart", klinkt het. "Dankzij deze simulaties worden de de juiste reflexen aangeleerd, in het bijzonder in 'collectieve' noodgevallen of wanneer er veel slachtoffers te betreuren vallen. Nu worden twee 'tunnel'-oefeningen per jaar gehouden op het wegennet of in de Brusselse (pre)tunnels, maar ik heb het budget van de DBDMH (Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, red.) met 90.000 euro verhoogd opdat dergelijke oefeningen vaker kunnen worden georganiseerd."

De laatste gelijkaardige oefeningen werden in februari gehouden, in de spoorwegtunnel Schuman, en in mei, in de metro tussen de stations Alma en Vandervelde.

bron: Belga