Assad verovert citadel Aleppo

Het Syrisch leger van president Assad heeft de oude stad van Aleppo heroverd. De rebellen bezetten die voormalige toeristische kern al vier jaar.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

De rebellen hebben zich ‘s nachts volledig teruggetrokken uit de oude stad, waardoor die helemaal in handen is van de regimetroepen. Het Syrische leger en zijn bondgenoten controleren voortaan meer dan drie vierde van het oosten van Aleppo. De door het Westen gesteunde rebellen vragen een wapenstilstand van vijf dagen om gewonden en burgers te evacueren naar het platteland buiten de stad. Over een overgave spreken ze met geen woord, ook al verliezen ze dag na dag terrein.

Twee delen

Vier jaar lang was Aleppo, het voormalige economisch centrum van Syrië en dus een cruciale stad, een van de belangrijkste slagvelden in de Syrische burgeroorlog. Sinds 2012 is de stad in twee delen verdeeld, waarbij de regeringstroepen het westen controleerden en de rebellen het oosten. De voorbije maanden heeft het regime, dat door Rusland gesteund wordt, echter de ene belangrijke zege na de andere opgestapeld.

Burgers

Voor de tienduizenden burgers die nog vastzitten in de oorlogszone is het leven een hel, met grote voedsel- en brandstoftekorten. Van gezondheidszorg is nauwelijks nog sprake. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn sinds 15 november zeker 80.000 mensen uit het oosten van Aleppo weggevlucht naar zones die door de regering of door Koerden gecontroleerd worden.

Naast de door het Westen gesteunde rebellen en de regeringstroepen bezetten ook jihadistische groeperingen, Koerdische strijders die meevechten met de regering en door Iran gesteunde milities grote delen van Syrië. Ook Turkije, Israël en Rusland mengen zich in de debatten.

De oude stad met de 13de-eeuwse citadel van Aleppo staat op de lijst met Werelderfgoed van Unesco en is bekend om zijn 12de-eeuwse moskee en soeks.