"Vluchtelingensituatie zal zich niet meer herhalen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vluchtelingencrisis van 2015, met een toestroom aan vluchtelingen aan de Duitse grenzen, zal zich niet meer herhalen. Dat heeft de Duitse bondkanselier Angela Merkel dindag gezegd bij een toespraak tijdens de CDU-partijdag in Essen. "Dat was en is ons en mijn duidelijk politieke doel", zei Merkel. Tijdens de partijdag moet Merkel de steun krijgen van haar partij voor haar kandidatuur als voorzitter. Vorig jaar werd ze nog unaniem verkozen, maar voor dit jaar wordt meer tegenstand verwacht. Een score van minder dan 80 pct wordt beschouwd als een blamage voor de bondskanselier. Ook in de CDU bestaat namelijk onvrede over hoe Merkel haar vluchtelingenpolitiek heeft aangepakt. De vluchtelingen werden toen als individuen "en niet als anoniem deel van een massa bij ons onthaald", klopte Merkel zich op de borst. De bondskanselier kreeg wel veel bijval voor haar woorden van dank aan de vrijwilligers die de ruim 900.000 naar Duitsland gevluchte mensen geholpen hebben.

Nog in haar toespraak had Merkel het over de "wrede burgeroorlog" in Syrië, die mee bijdroeg aan de vluchtelingenstroom van vorig jaar. Ze uitte felle kritiek op de Russische steun aan de Syrische regering bij de luchtaanvallen op Aleppo. "Het is een schande dat het ons nog niet gelukt is om hulpcorridors in te stellen. Daarvoor moeten we verder blijven strijden."

Ze verbaasde zich er verder over dat de Duitsers wel massaal op straat komen tegen een vrijhandelsverdag als TTIP, maar niet tegen de bombardementen op Aleppo. "Dan klopt er iets niet."

bron: Belga