Jupiler Pro League - Ivan Leko is drie matchen geschorst, STVV moet 2.500 euro boete betalen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft STVV-coach Ivan Leko dinsdag effectief geschorst voor de competitiewedstrijden tegen KV Kortrijk (10 december), AA Gent (17 december) en Waasland-Beveren (20 december) omwille van de gebeurtenissen na de thuismatch tegen Club Brugge (0-1) op de vijftiende speeldag in de Jupiler Pro League. Daarbovenop moeten de Kanaries 2.500 euro boete te moeten betalen, omdat een supporter een vol blikje Red Bull richting scheidsrechter Lawrence Visser gooide. STVV gaat voor beide zaken in beroep, zo liet het dinsdagavond meteen weten. Leko wordt geschorst van 8 december tot en met 22 december en krijgt ook nog een week schorsing met uitstel. De T1 van de Limburgers moet ook een boete betalen van 750 euro.

STVV verloor op 18 november in extremis van Club Brugge, nadat Visser de bal in de slotminuten op de stip had gelegd voor een duwfout op Vossen. Leko was na de partij op Stayen niet te spreken over de beslissing van de wedstrijdleiding en ging verhaal halen bij Visser, zowel op het terrein als aan diens kleedkamer. Het parket wilde Leko vier weken schorsen, maar de Geschillencommissie maakt één week voorwaardelijk. "De commissie kan enigszins begrip opbrengen voor het feit dat Leko emotioneel reageerde op de scheidsrechterlijke beslissing op het einde van de match. Hij heeft bovendien een gunstig disciplinair verleden, geeft ter zitting blijk van schuldinzicht en heeft zich ook verontschuldigd. Toch kan de commissie niet zomaar voorbij gaan aan de verklaring van Visser, die zich geïntimideerd voelde door de buitensporige vorm van negatieve bejegening door Leko", luidde de verklaring van de Geschillencommissie.

In de 83e minuut van de partij tegen Club gooide iemand een vol Red Bull-blikje uit het thuisvak naar de scheidsrechter, zo stelde Match Delegate Kris Bellon vast. Het parket vroeg 3.000 euro boete en 500 euro extra van een voorwaardelijke straf van een maand terug (vuupijlen op Genk). De Geschillencommissie had iets meer begrip en hield het op een totaal boete van 2.500 euro. "STVV betwist de feiten niet. Het gooien van een vol drankblikje naar de scheidsrechter kan hoegenaam niet worden getolereerd", stelde de commissie.

STVV gaat evenwel in beroep voor beide zaken en verschijnt vrijdag met Leko voor de Geschillencommissie Hoger Beroep.

bron: Belga