Chinese meisjes maken naakt selfies als kredietgarantie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Honderden foto's van naakte jonge Chinese meisjes zijn uitgelekt op het internet. Ze waren door de meisjes zelf gemaakt en moesten dienen als garantie bij het verkrijgen van een krediet bij onlinekredietverschaffers. Een omvangrijk dossier met 10 GB foto's en video's werd op het internet gezet, waarbij de intimiteit van 167 vrouwen geschaad is. Ze hadden vrijwillig "selfies" gemaakt waarop ze naakt hun identiteitskaart in de hand houden. Met die foto's konden ze vervolgens een lening krijgen op het internetplatform Jiedaibao. Dat platform werd vorig jaar gelanceerd en biedt aan particulieren de kans om geld te lenen of te ontlenen bij elkaar.

Bij dergelijke leningen "tegen naaktfoto" kon de rente oplopen tot een onwaarschijnlijke 30 procent per week, aldus de krant Global Times. Het platform maakt het voor particulieren mogelijk om te lenen wanneer ze bij geen enkele bank meer terechtkunnen voor een krediet.

Wanneer de meisjes uiteindelijk de lening niet aflossen, wordt ermee gedreigd om hun foto naar familieleden of vrienden te sturen. Jiedaibao laat in een reactie weten dat de naaktselfies niet via het platform doorgestuurd werden.

bron: Belga