"Besparingen bij De Lijn leiden tot demotivatie op werkvloer"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Antwerpse sp.a is niet te spreken over de situatie bij De Lijn Antwerpen, waar door een ernstig personeelstekort even overwogen is om de trams op zomerdienstregeling te laten rijden. "Een vreemde redenering: als in een koekjesfabriek het personeel ziek is, zitten er toch ook niet minder koekjes in een pak voor dezelfde prijs?", zegt Tom Meeuws, voorzitter van sp.a Antwerpen en voormalig directeur van De Lijn Antwerpen, die de oorzaak voor de problemen in besparingen zoekt. "Besparing na besparing leidt tot grote demotivatie op de werkvloer", meent hij. Meeuws stelt dat er bij De Lijn Antwerpen wel nog in infrastructuur wordt geïnvesteerd, maar niet in mensen. "Een aantal projecten die al in de steigers stonden, worden nog uitgevoerd: tramsporen naar het Noorden van de stad bijvoorbeeld", zegt hij.

"Waar wordt dan wel bespaard? Op mensen en op materiaal: dat wordt niet meer onderhouden, oude bussen en trams vallen bijna uit elkaar. Tot grote frustratie van techniekers die met veel jobeer maar zonder materiaal het wagenpark moeten oplappen, en van de chauffeurs die daar elke dag de baan mee op moeten. Langdurige ziekte en grote jobontevredenheid zijn het rechtstreekse gevolg, gekoppeld aan een niet bestaand personeelsbeleid."

Sp.a vreest dat als de huidige situatie aanhoudt, er binnenkort wel nieuwe tramsporen zullen liggen, maar er geen chauffeurs of reizigers meer zullen zijn om er gebruik van te maken.

bron: Belga