Turner Prize 2016 gaat naar Helen Marten

Schilder en beeldhouwster Helen Marten gaat met de prestigieuze Turner Prize 2016 lopen. De prijs bekroont een hedendaagse kunstenaar.
door
Lennart
Leestijd 1 min.

Als jongste in de lijst van genomineerden wist Marten de prijs toch naar zich toe te trekken. Volgens de jury zou ze een "eindeloze virtuositeit" bezitten. "Ze is een soort poëet wanneer het gaat over het gebruik van materialen, beelden en gevonden objecten. Het werk is eindeloos intrigerend," vertelt juryvoorzitter Alex Farquharson aan de Britse openbare omroep BBC.

Marten stelt sinds kort tentoon in het Londense Tate Modern. Ze gaat onder meer met wattenstaafjes, knikkers, snookerkrijt en fietskettingen aan de slag. Het museum omschrijft haar werk als: “collage-achtige verzamelingen van objecten en beelden dat een speelse opzet heeft. Ze creëert poëtische visuele puzzels die ons lijken uit te nodigen voor een spel of een raadsel.”

Begin november kreeg Marten nog een andere prestigieuze prijs, namelijk de 'Hepworth Prize for Sculpture'. Ze maakte toen de belofte haar prijzengeld van 30.000 pond te delen onder de andere genomineerden, aangezien ze de waarde van wedstrijden voor kunst niet meteen inziet.

De Turner Prize is de meest prestigieuze prijs voor hedendaagse kunstenaars. De winnaar krijgt een cheque van 25.000 pond. Of ze die ook dit jaar gaat delen, is nog maar de vraag.

Congratulations to Helen Marten!?

Visit #TurnerPrize before 2 Jan to see her winning work: https://t.co/cxk5wB0GlY pic.twitter.com/N3LqOHl3Ml

— Tate (@Tate) December 5, 2016