Antwerps aanbod van De Lijn verhit de gemoederen

Uit een interne nota blijkt dat De Lijn erover nadacht om in het Antwerps aanbod te snijden, iets wat de openbaarvervoermaatschappij nuanceert. De oppositie, Unizo en de vakbonden reageren afwijzend.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Het Antwerpse stadsnet kampt met een tekort aan chauffeurs. Er zouden zo'n veertig werknemers te weinig zijn door een piek in het aantal zieken en loopbaanonderbrekingen. Een intern voorstel wou dat opvangen door de trams te laten rijden met de frequentie van een schoolvakantie en enkele buslijnen te schrappen, schreven de Mediahuis-kranten.

De vervoersmaatschappij was er snel bij om te melden dat een vermindering van het aanbod "nooit ernstig overwogen werd". "We gaan wel een tandje bijsteken op het vlak van aanwerving", reageert Astrid Hulhoven, woordvoerster van De Lijn. "We gaan nog meer campagne voeren en ook actief contact opnemen met kandidaten." Een voornemen dat volgens Vlaams parlementslid Annick De Ridder (N-VA) bewijst dat de vervoersmaatschappij niet snoeit in haar aanbod, maar investeert in mensen.

Toch staat ACOD niet te springen voor het idee. De socialistische vakbond zegt dat "de impact op de kwaliteit van het vervoer enorm is". Oppositiepartij PVDA trekt aan de alarmbel en vraagt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om het idee "in de vuilbak te gooien". Ook bij zelfstandigenorganisatie Unizo weerklinkt kritiek. "Het gebroken verwachtingspatroon kan nog maanden aanslepen", aldus Nico Volckeryck van Unizo Antwerpen-Stad.