VN-vluchtelingenorganisatie roept Europa op tot hervorming vluchtelingenbeleid

door
Belga
Leestijd 2 min.

UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, roept Europa in een paper op tot een verregaande hervorming van zijn vluchtelingen-engagement, inclusief het Europese asielstelsel. Volgens UNHCR's Hoge Commissaris Filippo Grandi heeft de EU vorig jaar gefaald in de opvang van de miljoenenstroom vluchtelingen. De VN pleit onder meer voor één gemeenschappelijk Europees registratiesysteem voor vluchtelingen. Dat Europa vorig jaar er niet in slaagde om een gemeenschappelijk antwoord te bieden op de vluchtelingenstroom leidde tot chaos aan de grenzen, de afbrokkeling van het vertrouwen in de regeringen en speelde in de kaart van diegenen die van de vluchtelingen een zondebok wilden maken, zegt Grandi.

Die pleit er voor dat de Europese lidstaten samen tonen dat Europa in staat is om om te gaan met de vluchtelingenbewegingen. UNHCR's paper 'Vluchtelingen in de EU en in de wereld beter beschermen' zet een praktische visie uit over hoe dat bereikt zou kunnen worden. De belangrijkste voorstellen zijn maatregelen om de redenen van vlucht aan te pakken, meer veilige routes naar Europa voor vluchtelingen en een eenvoudiger asielsysteem.

Concreet gaat het onder meer om een gemeenschappelijk Europees registratiesysteem, snellere en eenvoudigere procedures voor asieldeterminatie en het prioritair maken van familiehereniging. De UNHCR pleit ook voor een gemeenschappelijke aanpak van niet-begeleide kinderen, een verdelingsmechanisme voor lidstaten onder druk van grote aankomstaantallen en een efficiënt terugkeerbeleid voor personen die geen bescherming nodig hebben naar hun land van origine.

"Het is tijd voor een nieuwe Europese visie voor haar betrokkenheid in de globale vluchtelingencrisis", aldus Grandi. "De geschiedenis heeft aangetoond dat Europa sterker is wanneer het de uitdagingen samen aanpakt en ik geloof er sterk in dat dit vandaag nog steeds mogelijk is."

bron: Belga