Pleidooien begonnen op proces L&H

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de burgerlijke afhandeling van de fraudezaak rond Lernout & Hauspie (L&H) zijn de pleidooien van start gegaan. De pijlen worden vooral gericht op bedrijfsrevisor KPMG om een deel van het verloren geld te recupereren. Op 21 december wordt de zaak in beraad genomen. Het spraaktechnologiebedrijf ging 15 jaar geleden failliet nadat het sinds de zomer van 2000 in vrije val was door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding. Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk 5 jaar cel, waarvan 2 jaar met uitstel. Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak.

Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding, van wie 2.733 gedupeerden zonder advocaat. Het Gentse hof van beroep wou chaos vermijden en had 3 weken uitgetrokken voor de registratie van de benadeelden. Wie geen advocaat heeft, moest persoonlijk aanwezig zijn op een vastgelegde datum. Uiteindelijk kwamen slechts 304 van de gedupeerden zonder advocaat opdagen.

Maandag begonnen de pleidooien, waarbij vooral bedrijfsrevisor KPMG onder vuur werd genomen. Zij zouden te nauw verweven zijn geweest met de bedrijfstop van L&H. "Uiteindelijk kwam het erop neer dat men zijn eigen handelingen moest controleren", aldus meester Van Buggenhout van belangenvereniging Deminor. Terwijl KPMG vrijgesproken werd, werd de revisor William Van Aerde, als verantwoordelijke voor de controle over de boekhouding van L&H, veroordeeld tot een geldboete. Het Hof van Beroep heeft echter uitdrukkelijk verklaard dat hem een niet-opzettelijke beroepsfout wordt verweten. Vandaar dat de burgerlijke partijen hopen het moederbedrijf KPMG mee aansprakelijk te stellen om het verlies van de gelden terug te recupereren.

De pleidooien duren nog tot 21 december. Nadien wordt de zaak in beraad genomen en wordt er wellicht in de loop van 2017 een uitspraak gedaan.

bron: Belga