Ook Eurogroep toont zich bezorgd om Belgische schuldgraad

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ministers van Financiën van de eurozone scharen zich achter het kritische rapport van de Europese Commissie over de Belgische begroting. De Eurogroep, die vandaag in Brussel vergadert, vraagt dat alle geplande maatregelen volledig uitgevoerd worden om het structureel begrotingstekort te verbeteren. Extra inspanningen worden dus niet geëist. Maar net als de Commissie toont de Eurogroep zich wel bezorgd om de hoge Belgische schuldgraad. In navolging van de Europese Commissie, was het nu aan de Eurogroep om zich over de begrotingen van de lidstaten te buigen. De Commissie had België in de groep landen ingedeeld die 'at risk of non-compliance' zijn, die met andere woorden de begrotingsregels dreigen te overtreden. In tegenstelling tot Italië, Cyprus, Litouwen, Slovenië, Finland, Spanje en Portugal krijgt België van de Commissie niet de vraag om bijkomende maatregelen te nemen om de begroting op koers te houden.

De Eurogroep merkt op dat volgens de berekeningen van de Commissie België in 2016 en 2017 samen een structurele inspanning van 0,6 procent zal leveren, terwijl eigenlijk een verbetering van het saldo met 1,2 procent wordt gevraagd. "Om een verbetering van de structurele inspanning mogelijk te maken, moeten daarom alle geplande maatregelen volledig worden uitgevoerd", luidt het in de officiële verklaring van de Eurogroep. De regering wordt alvast bedankt voor haar formele engagement om in 2017 de regels van het Stabiliteits- en Groeipact te respecteren.

Over de hoge Belgische schuldgraad toont de Eurogroep zich net als de Commissie bezorgd. Verwijzend naar het Commissieverslag van 16 november herhaalt de Eurogroep dat de Commissie met nieuwe rapporten over België en Italië komt. In theorie kan dat leiden tot opening van een procedure omwille van de staatsschuld, wat een Europese primeur zou zijn.

Van de acht landen die de regels dreig(d)en te doorbreken, is België het enige waarvan - althans op papier - geen extra inspanningen worden gevraagd. Voor Italië toont de Eurogroep zich namelijk inschikkelijk. Al is 'voor voldongen feiten gesteld' wellicht een betere omschrijving. Na het referendum van zondag en het aangekondigde ontslag van premier Matteo Renzi, "is het voor de Italiaanse regering onmogelijk om nu dat engagement aan te gaan", maakte voorzitter Jeroen Dijsselbloem op zijn persconferentie duidelijk. Wanneer Italië de gevraagde inspanningen zal kunnen leveren, hangt volgens Dijsselbloem af van de evoluties in het Italiaanse politieke landschap.

bron: Belga